Per 1 januari gaat de nieuwe cao voor uitzendkrachten in. En nee, dat is geen kleine update. De spelregels veranderen behoorlijk. Voor uitzendbureaus én inleners. Dit raakt niet alleen je administratie, maar ook je manier van samenwerken, belonen en plannen. Tijd om in actie te komen.
De nieuwe cao legt veel nadruk op ‘gelijke behandeling’. Uitzendkrachten krijgen straks sneller recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als vaste medewerkers. Denk aan loon, toeslagen, verlof en andere extra’s. Goed nieuws voor de uitzendkracht – maar het vraagt van jou als bureau of inlener wel een scherpere blik op contracten en communicatie.
Ook de fasestructuur verandert. Uitzendkrachten stromen sneller door naar fase B en C, dus naar meer zekerheid. De rek in de flex is er straks sneller uit. Voor bureaus betekent dit: sneller schakelen en beter vooruit plannen. Voor inleners: heldere afspraken maken, want die extra handen zijn niet meer oneindig flexibel inzetbaar.
Deze cao is niet alleen iets ‘voor de uitzendbranche’. Ook als inlener moet je weten waar je aan toe bent. De kosten kunnen veranderen, je moet mogelijk opnieuw naar je planning kijken én zorgen dat je afspraken met bureaus goed vastliggen.
Wat veel bedrijven nog onderschatten: alle secundaire arbeidsvoorwaarden die je je vaste medewerkers biedt, moet je óók regelen voor uitzendkrachten. Denk aan een fietsregeling, bonussen, extra verlofdagen of een eindejaarsuitkering. Ook als een uitzendkracht maar twee weken bij je werkt, moet er in ieder geval een waardebepaling van zo’n regeling komen. Die waarde wordt dan gecompenseerd.
Kortom: het is niet alleen een kwestie van ‘loon gelijk’, maar ook van ‘voorwaarden gelijkwaardig’. En dat vraagt om een waterdichte administratie én een goede samenwerking tussen jouw HR, het uitzendbureau en de backoffice.
Naast de nieuwe cao voor uitzendkrachten ligt er ook een wetsvoorstel op tafel: ‘meer zekerheid voor flexwerkers’. Hierin staan maatregelen die nóg verder gaan dan de cao. Denk aan het afschaffen van nulurencontracten en strengere regels rond tijdelijke contracten en uitzendwerk.
Dit voorstel is nog niet definitief – er wordt op dit moment politiek over gesproken. Maar áls het wordt aangenomen, dan wordt deze wet leidend boven de cao.
Met andere woorden: wat nu in de cao staat, kan straks nog aangepast worden. Houd dus niet alleen de cao in de gaten, maar ook de ontwikkelingen rondom dit wetsvoorstel.
Dit is hét moment om je processen, contracten en samenwerkingen onder de loep te nemen. Niet in december, maar nu. Want aanhaken is één ding, vooroplopen is iets anders. In onze whitepaper zetten we álle wijzigingen voor je op een rij, inclusief handige tips om je organisatie goed voor te bereiden. Download ‘m hier: