UWV: 1 op 10 bedrijven schakelt uitzendbureau in bij moeilijk vervulbare vacatures

UWV kwam onlangs met twee interessante rapporten naar buiten.

Moeilijk vervulbare vacatures

Uit het rapport moeilijk vervulbare vacatures 2019 blijkt dat bijna de helft van de vacatures (45%) moeilijk te vervullen is. Dat is gelijk aan vorig jaar.

“In de perceptie van werkgevers zijn vacatures niet moeilijker te vervullen dan vorig jaar”, zegt Katinka van Brakel, arbeidsmarktadviseur bij UWV. “Mogelijk raken werkgevers gewend aan de krapte op de arbeidsmarkt en verwachten ze inmiddels dat het een tijdje duurt om personeel te vinden.” Een kwart van de werkgevers (24%) denkt dat het vervullen van vacatures in de loop van dit jaar nog moeilijker wordt.

In steeds meer sectoren hebben bedrijven last van personeelstekort. Op de kraptelijst van UWV staan veel bekende tekortberoepen, zoals metselaars, elektriciens, cnc-verspaners, programmeurs, verzorgenden, wijkverpleegkundigen, koks, vrachtwagenchauffeurs en leraren exacte vakken.

Maar in 2019 zijn er voor het eerst ook moeilijk vervulbare vacatures in een aantal nieuwe segmenten: veiligheid, verkoop, juridisch en overheid.

Verder is opvallend dat er steeds meer moeilijk vervulbare vacatures ontstaan voor beroepen waar geen of nauwelijks instroomeisen voor zijn. Voor deze beroepen heb je geen opleiding nodig, soms wordt de kandidaat wel gevraagd om certificaten die in een aantal dagen te halen zijn. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om assemblagemedewerkers, heftruckchauffeurs, verkeersregelaars en schoonmakers.

Werkgeversgedrag. Werving en behoud van personeel 2019

Uit dit rapport blijkt dat vier van de vijf werkgevers die hun vacatures moeilijk kunnen vervullen, extra inspanningen doen. Werkgevers worden steeds creatiever in hun zoektocht naar nieuw personeel.

  • Ze zetten vacatures uit via meer of andere wervingskanalen.
  • Ook wordt het eigen personeel ingezet om mensen te vinden en gaan bedrijven zelf op zoek naar kandidaten.
  • Het aanpassen van arbeidsvoorwaarden of functie-eisen wordt weinig spontaan genoemd door werkgevers.

Een derde van de werkgevers die een of meer vacatures hebben vervuld, heeft een kandidaat aangenomen die niet de juiste opleiding of scholing had.

Uitzendbureau inschakelen

Bij moeilijk vervulbare vacatures schakelt een of de vijf (19%) werkgevers een headhunter of werving-en-selectiebureau in.

Een op de tien werkgevers (11%) zegt bij moeilijk vervulbare vacatures een uitzendbureau in te schakelen.

Meet your BackOfficer

Wij zijn er. Altijd. Fysiek op afstand, maar gevoelsmatig heel dichtbij. De pro waar jij in jouw strijd om marktaandeel onvoorwaardelijk op kunt bouwen. Van wie jij binnen een paar dagen na onze kennismaking zult zeggen: ‘Had ik jullie maar eerder ontmoet!’