Week van de Werkstress 2020 – Blijf in Balans!

In 2013 startte de Week van de Werkstress vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het thema werkstress moest toen nog bespreekbaar worden gemaakt. Inmiddels zijn de meeste werkgevers zich er bewust van. Gezonde werkdruk is prima, maar wat als deze omslaat in ongezonde werkstress? Dit kan zelfs leiden tot verzuim. Onnodig want dit kan voorkomen worden door vroegtijdig signalen te herkennen en aan te pakken. Juist in deze tijd van belang!

Blijf in Balans
Van 16 tot en met 20 november coördineert OVAL de Week van de Werkstress. Kijk op www.oval.nl. Het doel is om werkenden en werkgevers bewust te maken van hun eigen verantwoordelijkheid en de mogelijkheden om een gebalanceerd leven te leiden waarin werkstress niet tegen, maar juist voor hen gaat werken. Ook in deze onzekere tijden. Het centrale thema is daarom dit jaar: Blijf in Balans! (onderverdeeld in de 5 onderstaande thema’s).

Het zijn bijzondere tijden. De werkloosheid stijgt. De onzekerheid neemt toe. De grens tussen werk en privé is nog nooit zo vaag geweest. Je bent misschien plotseling niet meer zo stabiel. Hoe ga je hiermee om? Levert het je stress op of houd je juist energie over? Alles draait om balans. Tussen werk en privé, tussen uit- en aanstaan, energiegevers en energievreters. Heb jij grip op de situatie? Of is het de hoogste tijd voor een harde reset om opnieuw de balans te kunnen vinden? Bij OVAL kan je in de Week van de Werkstress tools krijgen die je helpen de balans weer terug te vinden en te behouden. Voor werkgevers en voor werknemers. En hoe je anderen daarbij kunt helpen. Zo ben je (weer) stabiel, wat er ook gaat komen.

Focus
Werken is sinds de coronacrisis niet meer hetzelfde. Hoe krijg je jezelf in beweging? Hoe zorg je ervoor dat je niet snel afgeleid wordt? Probeer je zelf te herpakken, focus op zaken die je verder helpen en breng in kaart wat meer of juist minder aandacht vereist. Met de juiste focus zorg je dat je jouw doelen kunt bereiken, op een efficiënte manier. Zorg dat je de visie niet uit het oog verliest, stel de juiste prioriteiten en zorg dat deze voor iedereen duidelijk zijn.

Samenwerking
2020 heeft ons geleerd dat we elkaar nodig hebben! Het gevoel dat je alles aan kan is misschien heel bevrijdend, maar zodra het tegenzit kan de druk op je schouders te veel worden. Deel de verantwoordelijkheid en laat je helpen. Zoek actief de verbinding op, ook op afstand. Bel ook eens voor de gezelligheid met je collega’s, praat met elkaar als je sommige dingen moeilijk vindt, help elkaar! Zorg dat er voldoende ondersteuning is en aandacht voor elkaar. Samen werken is veel leuker!

Ontwikkeling
Wat motiveert jou nu echt om stappen te zetten? Doelen zijn handig en mensen kunnen je motiveren, maar waar krijg jij of waar krijgen jouw medewerkers energie van? Zet alles op een rij en krijg meer controle over je energie. Zo vind je de juiste drive om te blijven groeien en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Buiten je comfortzone stappen voelt vaak spannend, maar denk eens aan het gevoel wanneer dit lukt. Blijf je dromen volgen. Blijf werken aan je bevlogenheid en ontwikkel de vaardigheden om met stress om te gaan. Blijf kijken naar de toekomst en zoek uit wat nodig is om daar te komen.

Grip
De focus heeft dit jaar erg veel gelegen op onzekerheden en onduidelijkheden. Je hebt niet alles in de hand. Focus vooral op zaken waar je wel controle over hebt. Verkrijg inzicht in processen en jouw eigen rol daarin. Bewaar het overzicht en zorg dat je realistisch blijft. Dat geeft rust. Zorg dat je weet wat er speelt in de markt en ook in je team en bij je collega’s. Daarmee houd je grip op de zaak.

Creativiteit
Door de coronacrisis moeten veel bedrijven en werkenden extra creatief zijn. Wat heb jij geleerd van deze onzekere periode? Welke lessen neem je mee voor de toekomst? Met de juiste creativiteit en innovativiteit kun je veranderingen en tegenslagen aan. Hoe kun je die creativiteit behouden en bij anderen stimuleren? Hoe kunnen we elkaar inspireren? Juist wanneer we het even niet zien zitten? Werk niet harder, werk slimmer!

Heb je meer praktische vragen en wil je telefonisch overleg, dan kun je natuurlijk ook contact met ons opnemen – info@backofficer.nl of direct met Backofficer op +31 (0)85 0761 410

 

 
 

Meet your BackOfficer

Wij zijn er. Altijd. Fysiek op afstand, maar gevoelsmatig heel dichtbij. De pro waar jij in jouw strijd om marktaandeel onvoorwaardelijk op kunt bouwen. Van wie jij binnen een paar dagen na onze kennismaking zult zeggen: ‘Had ik jullie maar eerder ontmoet!’