Betalen Poolse uitzendkrachten ineens dubbel belasting?

De Poolse belastingwetgeving is veranderd!

De Poolse regering heeft per 1 januari 2021 haar belastingwetgeving veranderd voor inkomen dat wordt verdiend in het buitenland. Daarnaast heeft Polen met Nederland begin november 2020 een belastingverdrag gesloten. De Poolse regering heeft de ‘korting/vrijstelling’ op belasting op buitenlands inkomen geschrapt. Normaal gesproken werden Poolse werknemers in Nederland vrijgesteld van belastingheffing van het verschil in belastingheffing tussen Nederland en Polen. Vanaf 1 januari 2021 moeten Poolse werknemers het verschil tussen de (inkomsten-)belasting tussen Nederland en Polen alsnog betalen. Het verschil is afhankelijk van het inkomen van individuele arbeiders en hun persoonlijke omstandigheden.

Inkomstenbelasting Polen

In Polen wordt er tot PLN 85.000 (€19.500) 17% inkomstenbelasting geheven. Over het bedrag boven PLN 85.000 wordt 33% inkomstenbelasting geheven.

De belastingstelsels en percentages zijn in Nederland en Polen verschillend, het kan dus zo zijn dat Polen over verdiend inkomen in Nederland alsnog belasting moeten bijbetalen.

Betaal je nu dubbel belasting?

Je betaalt de belasting niet dubbel. Het belastingverdrag tussen Nederland en Polen zorgt ervoor dat dat wordt voorkomen. Door het verdrag wordt de gegevensuitwisseling met Belastingdiensten van Nederland en Polen, geïntensiveerd. Het verdrag moet voorkomen dat burgers dubbel belasting betalen en anderzijds dat er belasting wordt ontweken. De Poolse regering heft alleen het verschil van de te betalen belasting in Nederland en Polen.

Waarom doet Polen dit?

De Poolse regering wil ontmoedigen dat Poolse medewerkers in het buitenland gaan werken omdat er een tekort is aan arbeidskrachten in Polen en gezien de economische groei van Polen. De belastingheffing geldt dan ook niet alleen voor Nederland maar ook voor andere landen. Er werken namelijk zo’n 1 miljoen Polen in het buitenland. Daarnaast wil de Poolse regering de belastingopbrengsten vergroten.

Het is natuurlijk fijn als werknemers weten wat dit voor gevolgen voor hen heeft. Op de site van de werkgeverslijn.nl kan je een brief in het Pools downloaden die uitlegt wat de belastingwijziging inhoudt.

Heb je meer praktische vragen en wil je telefonisch overleg, dan kun je natuurlijk ook contact met ons opnemen – info@backofficer.nl of direct met Backofficer op +31 (0)85 0761 410

 

 
 

 

Meet your BackOfficer

Wij zijn er. Altijd. Fysiek op afstand, maar gevoelsmatig heel dichtbij. De pro waar jij in jouw strijd om marktaandeel onvoorwaardelijk op kunt bouwen. Van wie jij binnen een paar dagen na onze kennismaking zult zeggen: ‘Had ik jullie maar eerder ontmoet!’