Coronavaccinatie en werkgeverschap

De vaccinatie komt steeds dichter bij, er zijn al een heleboel mensen gevaccineerd. Veel mensen kunnen niet wachten om gevaccineerd te worden terwijl anderen de vaccinatie niet willen. Hoe ga je hiermee om als werkgever?

Coronavaccin verplicht?
In Nederland hebben we de keuze om ons te laten vaccineren of niet. Iemand verplichten om zich te laten vaccineren is dan ook niet mogelijk. Dit is verboden op wat voor manier dan ook. Als werkgever mag je hooguit een werknemer verzoeken om zich te laten vaccineren. Zegt een werknemer nee, dan houdt het daar op.

Reden van de werknemer?
Een werknemer kan heel veel redenen hebben om zich niet te laten vaccineren tegen het coronavirus. Bijvoorbeeld door een angst voor naalden, door zijn of haar geloof, door angst voor effecten op lange termijn enzovoorts. Als werkgever ben je vast benieuwd naar de reden waarom een werknemer zich niet wil laten vaccineren. Hiernaar vragen is dan wel weer verboden, een werknemer heeft het recht op privacy.

Wat mag je niet als werkgever doen?
Je mag iemand dus niet op wat voor manier dwingen om zich te laten vaccineren. Daarnaast mag je ook niet vragen naar de reden van een werknemer om zich niet te laten vaccineren. Heeft een werknemer zich wel laten vaccineren? Dan mag je dit ook niet registreren of anderszins vastleggen. Ook dit heeft weer te maken met het recht op privacy.

Uitzendkrachten en zzp’ers die vallen onder de eerste groep, namelijk zorgprofessionals, komen ook in aanmerking voor de vaccinatie. Zij worden niet eerder of later gevaccineerd dan (‘normale’) werknemers.

Ook Backofficer zal zich als werkgever keurig aan de regels houden maar gelooft in vaccinatie om het virus te stoppen! 

Heb je meer praktische vragen en wil je telefonisch overleg, dan kun je natuurlijk ook contact met ons opnemen – info@backofficer.nl of direct met Backofficer op +31 (0)85 0761 410

 

 
 

 

Meet your BackOfficer

Wij zijn er. Altijd. Fysiek op afstand, maar gevoelsmatig heel dichtbij. De pro waar jij in jouw strijd om marktaandeel onvoorwaardelijk op kunt bouwen. Van wie jij binnen een paar dagen na onze kennismaking zult zeggen: ‘Had ik jullie maar eerder ontmoet!’