Spanning op de arbeidsmarkt

100 werklozen, 106 openstaande vacatures

De laatste weken is er geen ontkomen meer aan, krapte op de arbeidsmarkt! Dat betekent dat er meer vacatures zijn dan werklozen. Voor elke 100 werklozen staan er namelijk 106 vacatures open. Dit nam volgens het CBS zelfs historische cijfers aan. Zo’n hoge meting is namelijk sinds het begin van de meting van het CBS in 2003 niet voorgekomen. Gunstig voor uitzendbureaus, pak je kansen!

Eind juni stonden er zo’n 327 duizend vacatures open. Ook dit is historisch hoog. In Nederland stonden niet eerder meer dan 300 duizend vacatures open. Vooral in de horeca, handel, zakelijke dienstverlening en in de zorg staan de meeste vacatures open. Ook in de uitzendbranche is er een sterke stijging. Er kwamen 33 duizend banen bij in het tweede kwartaal. Dat is de grootste toename sinds 1995.

Coronacrisis

De krapte op de arbeidsmarkt heeft natuurlijk veel te maken met de coronacrisis. Het CBS noemt bijvoorbeeld het aantal arbeidsmigranten dat in Nederland kwam werken. Dit aantal nam sterk af gedurende de crisis. Het CBS verwacht echter dat de arbeidsmigranten weer terugkeren. Daarmee zal ook de krapte op de arbeidsmarkt weer wat afnemen.

Volgens experts hebben de steunmaatregelen van de overheid er mogelijk voor gezorgd dat de werkgelegenheid in stand is gehouden. Bedrijven hebben door de steunmaatregelen werknemers niet ontslagen terwijl ze dit normaal gesproken misschien wel hadden gedaan. Het aantal faillissementen is in dertig jaar ook nog niet zo laag geweest. Het kan zo zijn dat de werkloosheid weer toeneemt als deze steunmaatregelen stoppen. Per 1 oktober zijn er een heleboel fiscale steunmaatregelen die stoppen waaronder de NOW, TVL, Tozo, TONK en andere fiscale maatregelen.

Lange termijn

Wat er ook wordt voorspeld, veel hangt nog af van de pandemie en de invloed daarvan op de economie. Het blijft onvoorspelbaar maar er wordt verwacht dat het aantal openstaande vacatures hoog zal blijven. Dit komt onder andere door de mogelijke krimp van de beroepsbevolking door de vergrijzing in Nederland. Veel bedrijven geven aan dat zij beperkingen ondervinden door een tekort aan werknemers. Of we de krimp kunnen tegengaan zal ook afhangen van het aantal arbeidsmigranten dat hier komt werken. Wat er ook gebeurt, de uitzendbranche zet zijn beste beentje voor om vraag en aanbod te matchen!

Heb je meer praktische vragen en wil je telefonisch overleg, dan kun je natuurlijk ook contact met ons opnemen – info@backofficer.nl of direct met BackOfficer op +31 (0)85 0761 410

 

Meet your BackOfficer

Wij zijn er. Altijd. Fysiek op afstand, maar gevoelsmatig heel dichtbij. De pro waar jij in jouw strijd om marktaandeel onvoorwaardelijk op kunt bouwen. Van wie jij binnen een paar dagen na onze kennismaking zult zeggen: ‘Had ik jullie maar eerder ontmoet!’