Veerkracht is een woord dat ook bij de laatste persconferentie vaak is genoemd. Flexibiliteit is nodig om terug te kunnen veren. Dat is de kracht van de flexbranche die Nederland nodig gaat hebben. In dit artikel blikken we terug op 2020 en kijken we voorzichtig vooruit naar 2021.
Faillissementen en schade bij uitzendbureaus
Het was voor veel sectoren een zwaar jaar, desondanks ging het in de flexbranche niet zo slecht. Er zijn namelijk minder uitzendbureaus failliet gegaan dan in 2019. In totaal zijn er in 2020 84 uitzendbureaus failliet gegaan. De verwachte stijging van het aantal faillissementen in de uitzendbranche is daarmee nog niet uitgekomen. Daartegenover staat dat de flexwerkers de eerste klappen opvangen bij een crisis, zij werden dan ook als eerste ontslagen. Bovendien werken er relatief veel uitzendkrachten in de sectoren die het hardst werden geraakt door de coronacrisis zoals de horeca, luchtvaart en de non-food detailhandel. Aan de andere kant heeft de flexbranche de schade kunnen beperken door in te spelen op verschuivingen op de arbeidsmarkt, door in te zetten in de zorg, de teststraten, distributiecentra en supermarkten.
Arbeidsmarkt
In het derde kwartaal van 2020 waren er 1,7 miljoen werknemers met een flexibele arbeidsrelatie, dat zijn er 274 duizend minder dan in het derde kwartaal van 2019. Het aantal werklozen (korter dan een jaar werkloos) is in het derde kwartaal van 2020 298 duizend, dat is een stijging van 97 duizend ten opzichte van het derde kwartaal van 2019. Naar verwachting van onder andere het Centraal Planbureau stijgt de werkloosheid in 2021 nog tot boven de 6 procent.
Sectorprognoses
De ABN-AMRO en de ING hebben in hun sectorprognoses wat voorspellingen gedaan voor 2021 onder andere gebaseerd op cijfers van het CBS. Beiden verwachten een relatief krachtig herstel van de flexbranche omdat de coronacrisis zorgt voor een grotere behoefte aan flexibel personeel. Tijdens eerdere crises blijkt dat bedrijven bij een onzekere nasleep van een crisis de voorkeur geven aan flexibel personeel in plaats van vast personeel. Uit onderzoek blijkt ook dat bedrijven als gevolg van de coronacrisis meer flexibel personeel wil in hun personeelsbestand.
Als de economie weer aantrekt zal de sector ook relatief snel kunnen herstellen, dit is natuurlijk wel afhankelijk van het verdere verloop van de coronacrisis. De coronacrisis biedt ook kansen voor de flexbranche. Door de coronacrisis verdwijnt of verandert er bepaald werk waardoor uitzendorganisaties een belangrijke rol kunnen spelen in het omscholen en het begeleiden van flexkrachten van werk naar werk.
Al met al redelijk positief, al zal het nog wel even duren voordat de uitzendbranche en de arbeidsmarkt volledig zijn hersteld. In 2021 komen ook de verkiezingen er weer aan en zal er naar verwachting het een en ander veranderen in wetgeving met betrekking tot arbeid en de flexbranche. Uit cijfers van Indeed blijkt dat de werkgever en de werknemer optimistisch zijn ten opzichte van de arbeidsmarkt. Wij kijken ook met ‘frisse moed’ vooruit en hopen op een voorspoedig jaar.
Heb je meer praktische vragen en wil je telefonisch overleg, dan kun je natuurlijk ook contact met ons opnemen – info@backofficer.nl of direct met Backofficer op +31 (0)85 0761 410.