Wat houdt de Wtta in?

Wetsvoorstel toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten

Een tijdje geleden hebben we het al eens gehad over het wetsvoorstel dat certificering verplicht stelde voor alle bedrijven die arbeidskrachten uitleenden. Nou, dat wetsvoorstel is stukgelopen. Er was te veel kritiek op vanuit de Raad van State en andere organisaties. Minister van Gennip heeft daarom een nieuw wetsvoorstel ingediend. Dus, wat is het verschil tussen het toelatingsstelsel en de verplichte certificering? Wat staat ons te wachten?

Inhoudelijk is er eigenlijk bijna niets veranderd aan dit nieuwe wetsvoorstel. Er is wat gesleuteld aan de woordkeuzes en er is geluisterd naar vragen en opmerkingen vanuit de Tweede Kamer. Het doel van het toelatingsstelsel blijft hetzelfde: het aanpakken van misstanden door malafide uitleners op de arbeidsmarkt. Dat moet zorgen voor een gelijk speelveld en arbeidskrachten die het juiste loon ontvangen.

De hoofdlijnen van het wetsvoorstel zijn ook onveranderd gebleven. Inleners mogen alleen zakendoen met toegelaten uitleners. Om toegelaten te worden, moeten uitleners laten zien dat zij zich houden aan de relevante wet- en regelgeving. Ze dienen een VOG te overleggen en financiële zekerheid te stellen. De Nederlandse Arbeidsinspectie houdt toezicht op de toelatingsplicht en kan boetes uitdelen aan overtreders.

Het wetsvoorstel is op 6 oktober ingediend bij de Tweede Kamer en zal in december worden behandeld. Als alles volgens plan verloopt, is de gestelde ingangsdatum van de wet 1 januari 2025. De toelatingsplicht zal ingaan op 1 januari 2026. Uitleners worden aangemoedigd om vóór 1 juli 2025 een toelating aanvragen. Natuurlijk als het wetsvoorstel door de Eerste Kamer en Tweede Kamer goedgekeurd wordt. Het wetsvoorstel kan nog veranderen in de tussentijd.

Belangrijke spelers zoals de ABU, NBBU en andere organisaties in de uitzendbranche zijn betrokken bij verdere uitwerking van het toelatingsstelsel. Zij hebben een zwaarwegende adviesrol bij dit wetsvoorstel. Hun inbreng wordt toegejuicht, daar zijn wij heel blij mee!

Over dit onderwerp hebben we een uitgebreide whitepaper geschreven die je alle ins&outs geeft over dit toelatingsstelsel. het geeft antwoord op vragen als waarom dien je in het bezit te zijn van een VOG? Of hoe kun je toch verder met jouw uitzendbureau, zonder de waarborgsom te betalen van 100.000 euro? Geef je gegevens aan ons door en we sturen je het whitepaper per mail aan je toe.

Wij zijn altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en hebben korte lijntjes met diverse kennisexperts. Hierdoor weten wij onze partners, intermediairs en uitzendbureaus, goed van dienst te zijn. Of het nu gaat om vragen rondom een juridische kwestie, sparsessies over ondernemen of vakinhoudelijke vragen, je kunt altijd bij BackOfficer terecht. We drinken graag een kopje koffie met je om te kijken hoe we jou als beste kunnen helpen.

Meet your BackOfficer

Wij zijn er. Altijd. Fysiek op afstand, maar gevoelsmatig heel dichtbij. De pro waar jij in jouw strijd om marktaandeel onvoorwaardelijk op kunt bouwen. Van wie jij binnen een paar dagen na onze kennismaking zult zeggen: ‘Had ik jullie maar eerder ontmoet!’