Wettelijk minimumuurloon per 1 januari 2024

Het wettelijk minimumuurloon per 1 januari 2024

Het wettelijk minimumloon, iedereen kent het wel. Dit wettelijk minimumloon is het minimale bedrag dat een werkgever verplicht is aan een werknemer te betalen aan loon. Het is een vorm van inkomensbescherming. Het wettelijk minimumloon wordt halfjaarlijks aangepast zodat de lonen meegroeien met de welvaartsontwikkeling. Aanpassing vindt altijd plaats in januari en juli.

Zoals ook in ons vorige blog te lezen valt, verandert er deze keer nog wat. Vroeger kenden we het wettelijk minimumloon als een vast bedrag per maand, per week of per dag. Vanaf 1 januari 2024 is dit een minimumuurloon geworden! Het minimumuurloon is nu voor iedereen hetzelfde, ondanks de lengte van de werkweek.

De minimumuurlonen zijn met 3,74% verhoogd. Hieronder vind je de juiste bedragen die gelden per 1 januari 2024! Onderstaande tabel geldt ook voor leerlingen in de bbl in de leeftijd van 15 tot en met 17 jaar en 21 jaar.

Leeftijd Per uur
21 jaar en ouder € 13,27
20 jaar € 10,62
19 jaar € 7,96
18 jaar € 6,64
17 jaar € 5,24
16 jaar € 4,58
15 jaar € 3,98

 

Er geldt wel nog een apart wettelijk minimumuurloon voor werknemers met een BBL-arbeidsovereenkomst in de leeftijd van 18 tot en met 20 jaar. In onderstaande tabel kan je die minimumuurlonen vinden.

Leeftijd Per uur
20 jaar € 8,16
19 jaar € 6,97
18 jaar € 6,04

 

Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Werkgevers moeten voldoen aan de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag. Als een werkgever een werknemer minder betaalt dan het minimumuurloon en/of geen of te weinig vakantiebijslag betaalt, dan riskeer je als werkgever een boete. De Nederlandse Arbeidsinspectie ziet toe op de naleving van de WML. Maar geen stress, wij houden dit uiteraard ook goed voor je in de gaten!

Benieuwd naar wat we nog meer voor je in de gaten houden? Wil je meer weten over al onze backoffice diensten voor jou als intermediair? Neem vrijblijvend contact met ons op en we informeren je graag.

 

Meet your BackOfficer

Wij zijn er. Altijd. Fysiek op afstand, maar gevoelsmatig heel dichtbij. De pro waar jij in jouw strijd om marktaandeel onvoorwaardelijk op kunt bouwen. Van wie jij binnen een paar dagen na onze kennismaking zult zeggen: ‘Had ik jullie maar eerder ontmoet!’