Arbeidsmigranten dé oplossing bij personeelstekorten?

Zijn arbeidsmigranten dé oplossing ten tijde van grote personeelstekorten?

Ook de uitzendbranche staat onder druk als gevolg van de huidige personeelstekorten. In het laatste kwartaal van 2021 waren er per 100 werklozen 106 vacatures. Dat aantal vacatures is in het eerste kwartaal van 2022 verder gestegen naar 133 per 100 werklozen. Dit laat wel zien dat de spanning op de arbeidsmarkt enorm is toegenomen en dat is voorlopig nog niet afgelopen…

Dat komt voornamelijk door de aanhoudende groei in het aantal vacatures en een daling van het aantal werklozen. Dit zorgt voor een schuine verdeling waardoor de druk wordt opgevoerd. Zouden arbeidsmigranten een uitkomst kunnen bieden?

Tóch groei in tijden van tekorten

De uitzendbranche heeft tóch nog een groei kunnen maken, door de stijging in het aantal werknemersbanen. Door deze stijging is de gehele uitzendbranche weer hersteld naar het niveau van voor corona. Maar door het aanhoudende tekort en afname in werklozen zullen uitzendbureaus komende tijd toch worden geremd in groei. Tenzij… arbeidsmigranten een oplossing zijn.

Zijn arbeidsmigranten dé oplossing?

De Europese Commissie wil eind dit jaar de poorten van de Europese Unie openen voor arbeidsmigranten uit Noord-Afrika.

Arbeidsmigranten zijn van groot belang voor de Nederlandse economie, aangezien er genoeg sectoren zijn die met een personeelstekort zitten. Maar bieden arbeidsmigranten dan wel de oplossing?

Ten eerste is het belangrijk dat er een goede bemiddeling is. De arbeidsinspectie heeft laatst opgeroepen zo min mogelijk arbeidsmigranten naar Nederland te laten komen. Dat had te maken met vele misstanden rondom huisvesting, onderbetaling en uitbuiting van arbeidsmigranten. Er zijn veel uitzendbureaus die de wet- en regelgeving niet aanhouden en zich schuldig maken aan deze misstanden. Dit mag en kan niet meer gebeuren. Door het behalen van de juiste certificeringen en handhaving worden misstanden tegengegaan.

Voor veel sectoren zullen buitenlandse medewerkers inderdaad DE oplossing zijn. De druk vanuit het bedrijfsleven is tenslotte enorm. Huisvesting voor deze mensen zal eerder de bottleneck worden. Geen goed bed, geen medewerkers. Werk aan de winkel dus voor de overheid om de wooncrisis sneller aan te pakken.

Andere vormen om het capaciteitsprobleem te verlichten

De ideale situatie voor de inzet van nieuwe medewerker is zijn mensen die al beschikbaar zijn of beschikbaar willen zijn. Denk aan mensen die uit de bijstand willen komen of personen met afstand tot de arbeidsmarkt. Tot slot liggen er ook grote kansen bij parttimers. Veel bedrijven hebben echter parttimers, en lopen daar soms mee vast wanneer ze groeien. Door hen over te halen om meer te gaan werken, worden tekorten ook voor een groot deel verholpen.

Wij helpen je graag op weg!

Waar je ook voor kiest, BackOfficer ondersteunt waar nodig. Wij zijn specialist in de ET-regeling, regeling puut voor arbeidsmigranten. We hebben veel ervaring met de juiste begeleiding van arbeidsmigranten. Zullen we kennis maken?

BackOfficer tot je dienst!

Heb je meer praktische vragen rondom uitzenden en wil je telefonisch overleg, dan kun je natuurlijk ook contact met ons opnemen – info@backofficer.nl of direct met BackOfficer op +31 (0)85 5803 873

 

Meet your BackOfficer

Wij zijn er. Altijd. Fysiek op afstand, maar gevoelsmatig heel dichtbij. De pro waar jij in jouw strijd om marktaandeel onvoorwaardelijk op kunt bouwen. Van wie jij binnen een paar dagen na onze kennismaking zult zeggen: ‘Had ik jullie maar eerder ontmoet!’